thumbnail DSC01040V termínu od 30.5.2024 do 2.6.2024 se konal 2. podnik FIM Hard Enduro World Championship- RedBull Erzbergrodeo

Letos to byla již 4. účast Václava Nedvěda v tomto závodě a očekávání v umístění v předních pozicích byla vysoká.

Formát závodu je již standardně složen z 2 dní prologu a nedělního hlavního závodu, do nějž postupuje 500 nejlepších závodníků z letošních více než 1400 přihlášených jezdců.

Na rozdíl od prvního závodu v anglickém Walesu, kde bylo počasí téměř tropické, se Erzberg odehrál v chladu a dešti. Pršet začalo už ve čtvrtek a pokračovalo dnem i nocí až do nedělního poledne, kdy těsně před startem hlavního závodu déšť ustal a na chvíli se ukázalo i slunce. Náročnost tratě hlavního závodu, která je už tak velmi vysoká, se tak ještě zvýšila.

Páteční prolog se povedl přesně podle představ a navzdory silnému dešti se Václavovi podařilo dojet na 28. pozici a zajistit si tak jistou pozici pro start z první řady v nedělním hlavním závodu. Po sobotním druhém prologu, který už projel spíše na jistotu a dokončil na 50. pozici, získal pro neděli startovní číslo 29.

Jak je už zvykem, náročnost tratí světového šampionátu v hard enduru se rok od roku zvyšuje a letošní Erzberg nebyl výjimkou. Pořadatelé trať hlavního závodu oproti minulým rokům pozměnili a výrazně přidali na obtížnosti. Největší změnou závodu bylo posunutí proslulé kamenné sekce Carl's Dinner do dřívější části závodu a její rozdělení do 2 částí - letos checkpoint 10 a 13 (oproti loňskému checkpointu 21).

Nedvěd Carl's Dinner projel cca po 2 hodinách závodu a udržoval výbornou 22. pozici. V dalším průběhu závodu se pak musel potýkat s nesportovní chováním jednoho z jezdců, které ho stálo několik pozic v závodě. 4 hodinový limit na dokončení závodu nakonec vypršel v checkpointu 21 a sen o dokončení závodu se tak rozplynul.

Celkově Nedvěd v závodu RedBull Erzbergrodeo získal 27. pozici, do seriálu si připisuje 7 světových bodů a posunuje se tak na průběžnou 10. pozici.

Dalším závodem seriálu FIM Hard Enduro World Championship je Xross Hard Enduro Rally v termínu 19.-22.6.2024 v Srbsku.