vyhlaseni utery 2Máme za sebou polovinu letošní sezony, kdy se o uplynulém víkendu jel třetí endurosprint v obci Úterý u Plzně. Endurosprint byl stejný, ale přece jiný než před 14 dni, kdy se jel na stejném místě. Vzhledem k tomu, že v předchozích dnech zapršelo, trať doznala změn, byla srovnaná, ale enduro test se jel obráceně.

V pátek se tradičně jezdci seznamovali s tratí, proběhly přejímky.

V sobotu startoval v 8:30 mistrák, ale byl kratší čas na kolo 22 minut, takže v servisní zóně neměli jezdci času na zbyt. Mistrák jel kol 7.

Po mistráku v pouze mezi přeborem odstartoval přípravný podnik dětí. Trať byla natažená stejně, ale podmínky už byly jiné. Minule si děti vyzkoušely sucho, ale tentokrát po dešti to bylo jiné. Žádné záludnosti, ale přeci jen se tráva vyházela, udělaly se drážky a v zatáčkách to docela klouzalo. Někteří párkrát spadli, ale naštěstí lehce a bez zranění, ale to i k "enduru" patří. Jako obvykle se jely dvě 10-ti minutové rozjížďky, rozděleny na kategorie 50 a 65, 85.

Někteří už mají hezky natrénováno, ale jsou opatrní proti těm, kteří třeba jízdu v terénu teprve zkouší anebo jeli poprvé. Přípravný podnik dětí je právě pro děti, které by si chtěly vyzkoušet jízdu v terénu, poměřit síly s kamarády, vyzkoušet i různorodé podmínky, a hlavně si užít zábavu a také si samozřejmě odnést pohár, medaili a hezké ceny. 

Na odpoledne předpověď slibovala déšť a bohužel se vyplnila. Ovšem byla to bouřka s přívalovým deštěm a kroupami. PČR sice ve 12:30 odstartoval, ale postupně se mraky zatahovaly a ve 4. kole bouře přišla. Někteří byli ještě na trati a popisovali, že nic takového dlouhou nezažili. Potůček se rozvodnil skoro v řeku a všude tekla voda. Naštěstí všichni dojeli v pořádku. Někteří jeli poslední kolo již v dešti, těm se výsledky anulovali a vyhlášení PČR za sobotu bylo z odjetých kol před deštěm. Pršelo skoro 2 hodiny.

Nakonec se ale udělalo hezky, a tak od 19h mohl proběhnout slibovaný Slow Ride Contest. Jednalo se o zábavnou akci v nejpomalejší jízdě. Cílem bylo, jet na motorce co nejpomaleji, ale tak aby se točila kola a jezdec si nešlápl na zem. Nejpomalejším jezdcem, a tedy nejzručnějším v pomalé jízdě se stal Franta Medek, dále Robo Friedrich, Marek Pečenka, Petr Souček a Martin Šmíd. Děkujeme všem za parádní zábavu.

Ještě v sobotu navečer a v neděli ráno pořadatel překontroloval trať, udělal potřebné úpravy, tak aby byla trať sjízdná a v neděli nastoupili MČR a PČR v 9h společně. Samozřejmě okruh byl mokrý, bahnitý, ale jezdci si tak v Úterý vyzkoušeli za oba dva endurosprinty sucho, mokro, bahno, obrácenou trať a tak to určitě nebyl ani jednou stejný závod. Opět se můžeme těšit na reportáž v pořadu Svět motorů České televize.

Průběžné výsledky po třetím podniku jsou:

Open MČR E1 – Matěj Skořepa, Martin Balatka, Lukáš Hedrlín

Open MČR E2 – Ondřej Havrda, Vojtěch Sekanina, Lukáš Kučera

Open MČR E3 – Jakub Hedrlín, Robert Friedrich,  Filip Fiala

Open MČR absolutní junior – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Martin Balatka

Open MČR absolutní – Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Ondřej Havrda

Open MČR 40 –Miroslav Škaloud, Petr Křivánek, Jan Unger

Open MČR ženy – Zuzana Unger, Michaela Kavská

Máme před sebou cca 3 měsíce pauzu a můžeme se těšit na klasickou soutěž ve Mšeně 24.-25.8.2024 a druhé klasické enduro v Kozojedech 28.-29.9.2024. Je tedy dostatek času natrénovat a naladit stroje.

Rádi bychom připomenuli, že i v seriálu Open MČR a PČR enduro a endurosprint 2024 najde každý od začátečníků až po špičkové jezdce prostor pro to, aby se mohl účastnit a kvalitně poměřit síly s ostatními jezdci a kamarády.