PFB IMG 1716152886325rvním podnikem FIM Hard Enduro World Championship se pro nynější sezonu stal závod Valleys Extreme Enduro konaný v termínu 10.-12.5.2024 v jižním Walesu. K velkému překvapení jak závodníků, tak i pořadatelů panovalo po celé 3 závodní dny na Anglii nezvykle slunečné počasí s až letními teplotami.

Úvodní páteční závod ve formátu superendura se odehrál ve Walters aréně v těsné blízkosti depa, díky čemuž se podniku zúčastnilo obrovské množství diváků. Vyřazovací závod, který pro kategorii FIM World Champioship startoval čtyřmi rozjížďkami po cca 12 závodnících, z nichž do dalšího kola postoupila vždy polovina startovního pole, byl zakryt oblakem prachu, na kterém se podílelo jak suché počasí, tak i specifický sypký povrch Waters areny. Václav Nedvěd postoupil do 2. kola z celkových 3 kol a obsadil tak 23. pozici, která byla startovní pozicí pro sobotní závod.

Sobotní závod složený ze superendurové části a rychlejších, méně technicky náročných částí nedělní trati byl dlouhý 9.5km a trval cca 20min. Závodníci měli celkem 2 pokusy, přičemž pro kvalifikaci do nedělního hlavního závodu se počítal lepší z obou časů. Václav Nedvěd si v druhé rozjížďce dokázal zlepšit čas o více než minutu a umístil se opět na 23. pozici.

Do nedělního hlavního závodu se ze sobotního prologu kvalifikovalo 100 závodníků. Trať dlouhá 16km byla z velké části vedena v nekonečně dlouhých kamenných korytech. Formátem byly 3 kola se závěrečnou finálovou sekcí, na jejíž dokončení měli závodníci 45min od projetí vítěze cílem. Václav Nedvěd byl jedním z pouhých 19 závodníků, kterým se závod podařilo dokončit ve stanoveném čase.

Celkově se Václav Nedvěd v závodě Valleys Extreme Enduro umístil na 18. pozici a v rámci seriálu FIM Hard Enduro World Championship získal 5 světových bodů.

Dalším podnikem mistrovství světa v hard enduru je Erzbergrodeo konané v rakouském Eisenerzu v termínu 31.5.-2.6.2024.