GP Slovensko 24Čeští reprezentanti předvedli na východě Slovenska v náročném terénu pátého podniku EnduroGP 2024 perfektní výkon a odvděčili se tak všem fanouškům, kteří nás přijeli osobně povzbudit a vytvořili na mnoha náročných úsecích takřka domácí kulisu. Za to patří všem fanouškům uznání a poděkování.

Pátý díl letošního seriálu EnduroGP hostili o víkendu 12.-14. července již potřetí za sebou pořadatelé z východoslovenské Gelnice. Terény v okolí Gelnice a umění pořadatele z minulých let připravit náročnou klasickou soutěž opět slibovaly nejen zajímavou podívanou pro diváky, ale maximální soustředění pro startující jezdce. Na jezdce tak i letos čekaly náročné měřené testy a odpočinku nebylo ani na přejezdech v každém ze tří kol. Náročnost umocňovalo i hodně teplé a dusné počasí a když se připočte, že v úterý před pátečním startem se přehnala přes Gelnickou lokalitu velká dešťová bouře, jejíž následné blátivé úseky vydržely až do nedělní etapy, tak nebylo jezdcům co závidět. (o všem asi tak trochu vypovídají rozhovory s jezdci po každé etapě na stránkách KBS Teamu)

Celkem jezdci EnduroGP absolvovali páteční prolog a po oba víkendové dny pak vždy tři kola se dvěma časovými kontrolami a třemi měřenými testy v každém kole. O náročnosti této EnduroGP také vypovídalo, že si jezdci v servisních časových kontrolách najížděli „pouze“ 4-7 minut. Nebylo tak v případě nějakých oprav, nebo i na občerstvení moc času. Naši ale zvládli „vše“ bez problémů a tentokráte dokázali i v náročném terénu dovézt vždy motocykly do servisní časové kontroly bez vážného poškození, což jim nejen zvedalo sebevědomí, ale mechanikům i najížďákům šetřilo čas na běžné servisní práce. Najížďáci se tak mohli soustředit především na včasné dojetí k měřeným testům, kde bylo hlavně na endurotestu a extrémtestu potřeba ukázat v blátivých úsecích vždy tu správnou kolej, aby se nezapadlo. I tak nebyli najížďáci schopni obsáhnout všechny blátivé úseky. Tam kde to nestihli, je doplnili opět neskuteční fanoušci a kamarádi, kteří se snažili ukázat tu správnou kolej. Za to opět velký dík.

Vše začalo už pátečním prologem, který startoval v 18hodin, aneb „ČECH STŘÍDAL ČECHA V KŘESLE PRŮBĚŽNĚ VEDOUCÍHO JEZDCE V AKRAPOVIC SUPER TESTU“ jak je prolog nazýván. Matějovi Škutovi vše vyšlo na jedničku, vyhrál mezi juniory a nakonec vydržel v pozici vedoucího jezdce ještě šest jezdců z GP senior až ho opět skvělou jízdou vystřídal Kryštof Kouble, tomu pozice „leadr“ vydržela až do startu posledních osmi pilotů GP. Nakonec z toho bylo pro Kryštofa historicky první umístění v TOP-10 na 7.místě ABSOLUTNĚ a ve třídě GP-E2 to bylo 3.místo. To samé historicky nejlepší umístění v prologu platilo i pro Matěje, když byl klasifikován v AKRAPOVIC SUPER TESTU na 10.místě ABSOLUTNĚ, VYHRÁL JUNIORY I TŘÍDU GP-JUNIOR2. Oba dva jezdce KBS TEAMu pak také skvělou jízdou doplnil Jarda Kalný, který dojel mezi juniory absolutně na 9.místě a ve třídě GP-Junior2 mu patřilo 5.místo.

V sobotní etapě, která startovala tradičně v 9 hodin, bojoval Kryštof Kouble ve třídě GP-E2 o páté místo. Vysoké tempo udržel až do cíle sobotní etapy, i když se nakonec o jednu pozici propadl a to jak v absolutním pořadí, kde nakonec obsadil první nebodované 16.místo, ale ve třídě GP-E2 bral cenné body za 6.místo. Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 po triumfu v pátečním prologu bojoval hned od startu sobotní etapy skvělým výkonem o druhé místo ve třídě, ale i o první „bednu“ v absolutním hodnocení Juniorů. Nakonec z toho bylo 2.místo ve třídě GP-Junior2 a skvělé 4.místo absolutně mezi juniory. Skvěle opět bojoval ve třídě GP-Junior2 i Jarda Kalný, který dojel na 7.místě a absolutně mezi juniory na 13.místě.

V neděli byl harmonogram stejný jako v sobotu, jen terén na měřených testech i přejezdech byl natolik rozježděný, že si to vyžadovalo větší soustředěnost jezdců, aby někde nezapadli se svým motocyklem a nenabrali tak zbytečně časovou ztrátu. Kryštof Kouble ve třídě GP-E2 po prvním kole figuroval průběžně na 8.místě. Skvělou jízdou, hlavně v závěru nedělní etapy, kdy na posledním extrém testu zajel osmé místo, se tím posunul na konečné 18.místo absolutně a 7.místo ve třídě GP-E2. Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 zopakoval skvělý výkon ze soboty a podařilo se mu letos již popáté ve své kariéře v EnduroGP vystoupit na stupě vítězů, když dojel opět na 2.místě ve třídě GP-Junior2 a s minimální ztrátou na třetí, zopakoval 4.místo v absolutním hodnocení juniorů. Jarda Kalný stejně jako v sobotu 7.místo ve třídě GP-Junior2 a absolutně mezi juniory 13.místo.

V průběžném hodnocení seriálu GP Enduro 2024 ve třídě třídy GP-E2 figuruje Kryštof Kouble po pěti podnicích na 9.místě se 70 body. Ve třídě GP-Junior2 je Matěj Škuta na 3.místě se 132 body a Jarda Kalný na 6.místě s 92 body. V Absolutním hodnocení GPJunior patří Matějovi 7.místo a Jardovi pak 14.místo.

Seriál Paulo Duarte FIM EnduroGP 2024 pokračuje šestým podnikem o víkendu 2.- 4. 8. 2024 ve Welsu v okolí městě Rhayader.

Další info-foto-video a rozhovory: https://www.facebook.com/…969